Me uskomme Jumalaan… (1. Uskonkappale)

Tästä on tulossa sarja, joka käsittelee uskonkappaleita, joita on 13. (editoitu 18.1.; kirjoitusvirheet muutettu ”strikethrough” fontiksi.)

Kaikkien meidän Mormonien pitäisi teoriassa tuntea ainakin päällisin puolin Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon Uskonkappaleet. 1. Uskonkappale kuuluu seuraavasti:

Me uskomme Jumalaan, iankaikkiseen Isään, ja hänen poikaansa Jeesukseen Kristukseen, ja Pyhään Henkeen

Tämä on yksinkertainen oppimme Jumalasta. Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkossa ei vaadita ihmisiä uskomaan johonkin tiettyyn teologiseen kehitelmään. Mutta koska me emme allekirjoita Kolminaisuusoppia, meitä ei pidetä Kristittyinä.

Joka tapauksessa, tuo ensimmäinen uskonkappale vaatii vähän lisävalaistusta. Sitä saa erityisen selvästi kahdesta pyhien kirjoitusten kohdasta, jotka kertovat sen, mitä me ilmoituksen perusteella tiedämme. Ensimmäinen niistä löytyy Mormonin Kirjasta:

Nyt, tämä palauttaminen tulee kaikille, sekä vanhoille että nuorille, sekä orjille että vapaille, sekä miehille että naisille, sekä jumalattomille että vanhurskaille, eikä edes hiuskarvakaan heidän päästään joudu hukkaan, vaan kaikki palautetaan täydelliseen muotoonsa, niin kuin se on nyt eli ruumiissa, ja saatetaan ja haastetaan Pojan Kristuksen ja Isän Jumalan ja Pyhän Hengen — jotka ovat yksi iankaikkinen Jumala — tuomioistuimen eteen tuomittaviksi tekojensa mukaan, olivatpa ne hyviä tai olivatpa ne pahoja. (Alman kirja, luku 11 — korostus lisätty)

Tämä Alman kirjan jae kertoo meille useita periaatteita, mutta korostetaanpa siitä nyt tähän liittyvä osuus eli se, että on yksi Jumala. Jeesus itse sanoi, että hän tekee vain sellaista, mitä hän on saanut Isältä, ja sanoo vain asioita, jotka Isä on hänelle antanut toimitettavaksi ihmisille. Esim. kohdassa Joh 5:19 hän sanoo, tämän. Hän myös sanoi, ”minä ja Isä olemme yhtä.” (Joh 10:30)

Myöhemmin, Johanneksen luvussa 17, Jeesus rukoillessaan Isää opettaa meille tärkeän periaatteen (mm. Joh. 17:11). Meidän Kristuksen seuraajien tulisi olla yhtä niin kuin Isä ja Poika ovat yhtä; Jeesus voi olla meissä niin kuin Isä on hänessä (Joh 17:22). Meistä ei suinkaan tule yksi persoona, vaan me voimme olla yksimielisiä niistä asioista, jotka ovat meille tärkeitä.

Kuitenkin pitää muistaa Joseph Smithin saamien ilmoitusten perusteella seurava:

Isällä on bliha- ja luuruumis, yhtä käsinkosketeltava kuin ihmisen; Pojalla myös; mutta cPyhällä Hengellä ei ole liha- ja luuruumista, vaan hän on henkipersoona. Ellei niin olisi, Pyhä Henki ei voisi asua meissä. (Oppi ja Liitot 130:22 — korostus lisätty)

Kannattaa muistaa, että Jeesus näki jonkin verran vaivaa osoittaakseen opetuslapsilleen, että hänen ylösnousemuksensa oli todellinen. Kristus on noussut taivaaseen ruumiissaan–emme oikeastaan tiedä asiasta kovin paljon, mutta sen tiedämme, että Joseph Smithille ilmestyi kaksi ”persoonaa”. Se ei vielä kerro paljonkaan Jumalan todellisesta luonteesta saati sitten teknisiä yksityiskohtia siitä miten tällaiset ilmestykset ovat mahdollisia. Mooses kuitenkin koki samanlaisia asioita. Joka tapauksessa voimme luottaa siihen, että jos Jeesus sanoo meille jotain, se on sama kuin jos se olisi tullut suoraan Isältä.

Voimme pohtia, ovatko Kristuksen seuraajat yhtä? Edess samassa seurakunnassa? Voi olla, että meillä on paljonkin opittavaa. Voimme iloita ja kiittää Jumalaa niin monesta asiasta, vaikka ympäristömme olisi vaatimatonkin.

Näin lyhyesti tällä kertaa. Asiasta saisi pitkänkin jutun aikaiseksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: